
RECEPTFågelAPELSINKYCKLING4 pers1 Kyckling 2 msk Rarotonga (apelsin-pepparkrydda) 1 kg potatis Olivolja 2 msk Rosmarin Vitlöksbitar Salt Gnid in kycklingen med Rarotonga kryddan. Stek kycklingen ca en timme i 180 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Blanda potatisen med olivolja, rosmarin, vitlöksbitar och salt. Grädda potatisen i 180 grader ca 40 min. Servera med varma grönsaker exempelvis blomkål eller broccoli. KYCKLINGGRYTA4 pers500 g kycklingfile 1 gul lök 1 grön paprika 1 krm vitlökspeppar 1 tsk curry 3 dl grädde Phi-Phi cocos och lime krydda Matolja Jasminris Hacka lök och paprika. Fräs lök, paprika curry i olja. Lägg i kycklingen och låt den bli genomstekt. Krydda med vitlökspeppar och Phi-Phi. Häll över grädde och låt puttra 10 min. Koka riset med Phi-Phi kryddan. Serveras med en sallad. FiskFRITERAD PANGASISUS-FILE4 pers500 g pangasisus file 1 ägg 1 dl vetemjöl 1 dl mjölk 2 msk Fiskkrydda HAGBARDSÅS 2 msk Hagbardkrydda Dill och gräslökskrydda 2 dl Creme Fraiche Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk. Tillsätt fiskkryddan. Torka fiskfileerna. Vänd i vetemjöl och doppa dem i pannkakssmeten. Fritera fisken i rikligt med raps eller majsolja. Vänd fileerna när de fått färg, ta upp fileerna och låt rinna av på lite hushållspapper. Servera med citron, kokt potatis, broccoli och Hagbardsåsen. LAXFJÄRIL I OSTSÅS4 pers4 Laxfjärilar á ca 150 g 1-2 msk smör 3 dl grädde 1 kg potatis 2 tsk salt eller Citronpeppar San Remo (vitlök och blue cheese) Potatismoskrydda Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. (Byt gärna ut saltet mot citronpeppar). Krydda laxfjärilarna med San Remo och bryn dem i smöret. Häll över grädden och låt småputtra 5-7 minuter. Pressa potatisen och krydda med Potatismoskryddan. Serveras med kokta grönsaker. Ex blomkål, morötter och ärtor. ABBORRE I RÖD CURRY4 pers125 g abborrfile per pers vetemjöl smör jasminris Cocoskrydda Phi-Phi (cocos och lime) Citronpeppar Såsen 1 tsk röd curry (JUNIs currypasta) 2 msk mjöl 2 dl fiskfond (1 tsk JUNIs fiskfond och vatten). 2 dl grädde Koka upp ris enligt recept. Smält 2 msk smör i en kastrull, tillsätt curryn och vetemjölet. Späd med fiskfonden och rör ut. Tillsätt grädden. Smaka av med cocoskryddan och eller Phi-Phi. Vänd fisken i mjöl och stek i smör. Krydda med Citonpeppar. Serveras med spenat och tomater. KöttHACKES TACO2 msk Hackes Taco 1 dl vatten 500 g Köttfärs Lägg tacokryddan i vatten 5 min. Blanda färsen Forma till biffar. Tillbehör: 2 dl Creme Fraiche blandas med 1 msk Hackes krydda. Stekt tomat, lök, paprika och klyftpotatis kryddas med Hackes krydda. ENTRECOTE MED TAGGLIATELLE2 pers2 entrecote 200 g taggliatelle 1 gul lök 1 burk sparrisbitar 2 tomater Junis bearnaisesås light 5% fett Bisse vitlöksmarinad Kött och grillkrydda (bara 30 % salt) Marinera köttet med Bisse och låt ligga en timme. Stek entrecoten och krydda med Kött o Grillkryddan. Koka taggliatellen enl receptet, låt löken (tärnad) koka med. Gör i ordning bearnaisesåsen enl recept. Rör ner sparrisen i såsen. Häll bearnaisesåsen över pastan och rör om. Serveras med tomater och valfritt kryddsmör. Överkurs Strö riven ost över pastan + stek tomaterna ihop med köttbitarna. CHEFENS FAVORITGRYTA4 pers5oo g skinkstek eller fläskfile 1 stor gul lök 1 röd, 1 gul paprika, 1 purjolök 5 dl grädde, 1 msk honung, 2 msk olja KRYDDOR Elaka Måns (chilimarinad) Cocoskrydda Grön currypasta Thaikrydda stark med limesmak Persilja Vitlök Piri-Piri Skär köttet i bitar och marinare med Elaka Måns. Låt ligga en timme i rumstemperatur. Tärna löken och strimla paprikan. Skär purjolöken i ca 5 cm långa strimlor. Häll oljan och 1 msk currypasta i grytan. Fräs lök och paprika tills löken blivit gyllenbrun. Tillsätt köttet och låt det bli genomstekt. Värm grädden (ca 40 grader) i en kastrull och rör i honungen. Krydda med cocoskryddan och Piri-Piri efter egen smak. Häll såsen i grytan och låt koka ihop. Krydda med Vitlök och Thaikrydda. Lägg i purjon och låt koka 15 minuter. Dekorera med persilja. Servera med jasminris och tomater. TACOGRATÄNG4 pers6 hg köttfärs 1 gul lök 1 burk krossade tomater 1 röd paprika 1 grön paprika ½ dl Tacomix Vitlökspeppar Cayennepeppar 1 burk Creme Fraiche 1 ask Philadelphiaost Riven ost Hacka löken och paprikan. Fräs den i olja tillsammans med köttfärsen. Krydda med Tacomix och Vitlökspeppar. Tillsätt tomaterna och låt puttra i 10 min. Smaka av med Cayennepeppar. Blanda Creme Fraiche och Philadelphiaost. Lägg det i en ugnsfast form och häll köttfärsen över. Strö på riven ost. Gratinera i ugn 225 grader i 15 min. Serveras med Nacho chips och en sallad. STEKT FLÄSK MED LÖKSÅS4 pers6 hg rimmat skivat fläsk 1 gul lök 50 g smör 1 msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl grädde Vitpeppar Lingonkrydda Stek fläsket med smör i en stekpanna. Spar skyn och stek den hackade löken i den. Blanda i mjöl, späd med mjölk och grädde. Krydda med vitpeppar och lingonkrydda. Serveras med kokt potatis PANNBIFF4 pers500g köttfärs Mexikansk färsmix ½ dl Mexikansk Färsmix blandas med 1 dl vatten. Låt svälla 10 min. Blanda i köttfärsen. Forma till biffar och stek dem. SÅS 1 gul lök 1 msk vetemjöl 50 g smör 2 dl grädde 1 dl vatten Toscana Lingonkrydda Skiva löken. Fräs den gyllenbrun i smör. Tillsätt vetemjöl. Späd med grädde och vatten. Krydda med Toscana och Lingonkrydda. Servera med kokt potatis och lingonsylt. FLÄSKFILE MED BANAN OCH CHILI4 pers1 fläskfile 2 bananer 3 dl grädde Jasminris Pampas vitlök-chilikrydda Garlic Dry marinad torrmarinad Skär fläskfilen i skivor. Krydda med Garlic dry marinad och låt ligga i en timme. Stek fläskfilen och krydda med Pampas. Tillsätt bananena och grädden. Låt småkoka 10-15 min. Servera med ris och grönsallad. KÖTTGRYTA4 pers500 g strimlat nötkött. 1 gul lök 2 msk San Remo Vitlök och Blue Cheese 3 dl grädde Garlic Dry marinad Krydda köttet med Garlic Dry marinad kryddan. Hacka löken och fräs den i hop med köttet. Krydda med San Remokryddan. Häll över grädden och låt puttra i 30 min. Serveras med klyftpotatis och en sallad. Krydda gärna potatisen med vår Stekt Potatiskrydda. KASSLERGRYTA4 pers600 g kassler 1 burk krossade tomater 1 burk vita bönor 1 stor gul lök 1 gul paprika 1 grön paprika 1 dl Creme Fraiche Vitlöksbitar Kött o Grillkrydda Piri-Piri (starkaste chilin) Korianderblad eller Persilja Tärna kasslern, strimla paprikan och hacka löken. Bryn på paprikan och löken. Tillsätt kasslern och krydda med Kött o Grillkryddan. Bryn kasslern. Häll över tomaterna och bönorna. Sänk värmen och låt koka ihop. Under tiden häll i Creme Fraichen och smaka av med vitlöksbitar och piri-piri. Innan servering strö över koriander eller persilja. Servera med jasminris och sallad. JUNIs TOMATGRYTA4 pers600 g skinkstek 2 dl grädde 1 gul paprika 1 röd paprika 1 gul lök 10 cm purjolök Bisse (vitlöksmarinad) Bärsta Partykrydda (stark köttkrydda) Vitlökspulver Piri-Piri Dragon Skär skinksteken i bitar ca 1,5 x 1,5 cm. Marinera med Bisse i 1 timme. Skär paprikan i strimlor och hacka löken. Bryn skinksteken i lite olja och krydda med Bärsta Partykryddan, tillsätt paprikan och löken. Häll över de krossade tomaterna och grädden. Sänk värmen och låt koka ihop. Smaksätt med vitlök och piri-piri. Mot slutet strimla purjolöken i 4-5 cm långa bitar och lägg ner dem i grytan. Låt koka ytterligare 5 min. Innan servering, strö lite dragon över rätten. Servera med ris eller potatis. FLÄSKFILE MED SENAP2 pers250 g fläskfile 3 dl grädde 2 tomater 1 flaska gott rödvin KRYDDOR Bisse vitlöksmarinad Kött och grillkrydda Bretagne Dijonsenap och dragon krydda Skiva köttet, marinera med Bisse och låt ligga ca 1 timme. Under tiden smaka på vinet och underhåll varandra. Efter en timme ägna er åt maten. Stek köttet i en stekpanna och krydda med Kött och Grillkrydda. Häll grädden i en ugnfast form och smaksätt med Bretagne. Lägg det stekta köttet i grädden och sätt in den i ugnen i 25 minuter på 175 grader. Serveras med jasminris eller pressad potatis, tomater och ett glas vin till. Har ni inte Bretagnekryddan hemma går det lika bra med dijonsenap och torkad Dragon. Strö då dragonen över innan ni sätter in formen i ugnen. STEKT ROSTASFILE MED BEARNAISESÅS4 pers600 g rostasfile 1 kg potatis 3 msk olivolja 1 msk salt 1 dl JUNIs Bearnaisesåspulver 1 dl Creme Fraiche Tikakrydda (indisk krydda) 2 tsk Rosmarin Broadway (smörsmak) Mariannes Citronpeppar Persilado Skär fileen i 4 skivor. Banka ut skivorna till ca 5 mm tjocklek. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll ut olivoljan på en långpanna. Lägg på potatisen och smula över rosmarin och salt. Sätt in plåten i ugnen. Krydda köttbitarna med Tikkakryddan. Grilla eller stek köttbitarna ca 2 min på varje sida. Vispa ner bearnaisepulvret i 4 dl vatten och koka sedan upp. Rör ned creme fraichen och smaka av med citronpeppar och Broadway. Severas tillsammans med en god sallad. Gärna kryddad med Persilado. PastaVegitarisktTOMATSOPPA1 burk passerade tomater 1 burk Creme Fraiche 2 dl 1 tsk grönsaksbuljong Tomatsoppa Blanda tomaten med Creme Fraiche krydda med 1 tsk buljong. Koka upp. Servera med vitlöksbröd Vitlöksbröd 50 gr jäst 5 dl vatten 1 dl olja 1 msk Persilado 1,5 liter vetemjöl Vitlöksbröd Värm vatten och olja, rör i jästen och tillsätt Persiladon. Tillsätt mjölet till lagom konsistens. Låt jäsa i 20 min, forma till Pain Riche. Grädda i ugn i 15 min i 200 grader. Blanda vitlökspeppar med smör, bred det på brödskivorna och lägg på en ostskiva. Gratineras i ugn i 10 min 225 grader. |
KRYDDTOPPEN1. HACKES KRYDDA 2. ESTELLE 3. AGDAS SWEET CHILI 4. PERSILADO 5. SOUR CREAM & ONION 6. HACKES KYCKLING 7. SOUR CREAM & GARLIC 8. KÖTT OCH GRILLKRYDDA 9. HACKES FISK 10. POMMES FRITES KRYDDA ![]() RESTAURANG KRYDDANBehrous Fathali och hans fru Sara har drivit restaurangen i knappt 1 år. Restaurang Kryddan som finns i Gävle har blivit mycket populär och gästerna, som är mycket trogna uppskattar den goda smaken på deras mat. Behrous som i mer än 20 år drivit olika restaurangen säger – Endast JUNIs KRYDDOR i mitt kök. Särskilt buljongerna och Hackes Kryddor används väldigt flitigt. En favorit är också den nya kryddan Agdas Starka.![]() GÄSTABUDETVincenzo Alvarez har drivit Gästabudet i Falun i 10 år. Den har utvecklats till en mycket populär lunchrestaurang som serverar svensk husmanskost med italiensk touch. Vincenzo säger att här använder vi givetvis bara JUNIs KRYDDOR. Och det är för den goda smaken, det stora sortimentet samt den låga salthalten. Servicen är ju jättebra och Hackes Kryddor har också blivit favoriter i köket.VARNINGVi äter för mycket salt i Sverige. Ca 10-12 gr per dag. Livsmedelsverket vill att vi halverar det till 5 - 6 gr per dag. Högt saltintag kan ge högt blodtryck. Det ökar risken för hjärnblödning (stroke) och hjärt-kärlsjukdomar. JUNIs KRYDDOR har tagit hotet på allvar. Vi har helt tagit bort saltet i många av våra kryddor. |