RECEPT



Fågel


APELSINKYCKLING
KYCKLINGGRYTA

Fisk


FRITERAD PANGASISUS-FILE
LAXFJÄRIL I OSTSÅS
ABBORRE I RÖD CURRY

Kött


HACKES TACO
ENTRECOTE MED TAGGLIATELLE
CHEFENS FAVORITGRYTA
TACOGRATÄNG
STEKT FLÄSK MED LÖKSÅS
PANNBIFF
FLÄSKFILE MED BANAN OCH CHILI
KÖTTGRYTA
KASSLERGRYTA
JUNIs TOMATGRYTA
FLÄSKFILE MED SENAP
STEKT ROSTASFILE MED BEARNAISESÅS

Pasta


Vegitariskt


TOMATSOPPA



Fågel


APELSINKYCKLING

4 pers

1 Kyckling
2 msk Rarotonga (apelsin-pepparkrydda)
1 kg potatis
Olivolja
2 msk Rosmarin
Vitlöksbitar
Salt


Gnid in kycklingen med Rarotonga kryddan.
Stek kycklingen ca en timme i 180 grader.
Skala potatisen och skär den i klyftor.
Blanda potatisen med olivolja, rosmarin, vitlöksbitar och salt.
Grädda potatisen i 180 grader ca 40 min.
Servera med varma grönsaker exempelvis blomkål eller broccoli.



KYCKLINGGRYTA

4 pers

500 g kycklingfile
1 gul lök
1 grön paprika
1 krm vitlökspeppar
1 tsk curry
3 dl grädde
Phi-Phi cocos och lime krydda
Matolja
Jasminris


Hacka lök och paprika. Fräs lök, paprika curry i olja.
Lägg i kycklingen och låt den bli genomstekt.
Krydda med vitlökspeppar och Phi-Phi.
Häll över grädde och låt puttra 10 min.
Koka riset med Phi-Phi kryddan.
Serveras med en sallad.



Fisk


FRITERAD PANGASISUS-FILE

4 pers

500 g pangasisus file
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 msk Fiskkrydda

HAGBARDSÅS
2 msk Hagbardkrydda Dill och gräslökskrydda
2 dl Creme Fraiche


Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk. Tillsätt fiskkryddan. Torka fiskfileerna.
Vänd i vetemjöl och doppa dem i pannkakssmeten.
Fritera fisken i rikligt med raps eller majsolja.
Vänd fileerna när de fått färg, ta upp fileerna och låt rinna av på lite hushållspapper.
Servera med citron, kokt potatis, broccoli och Hagbardsåsen.



LAXFJÄRIL I OSTSÅS

4 pers

4 Laxfjärilar á ca 150 g
1-2 msk smör
3 dl grädde
1 kg potatis
2 tsk salt eller Citronpeppar
San Remo (vitlök och blue cheese)
Potatismoskrydda

Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. (Byt gärna ut saltet mot citronpeppar).
Krydda laxfjärilarna med San Remo och bryn dem i smöret.
Häll över grädden och låt småputtra 5-7 minuter.
Pressa potatisen och krydda med Potatismoskryddan.
Serveras med kokta grönsaker. Ex blomkål, morötter och ärtor.



ABBORRE I RÖD CURRY

4 pers

125 g abborrfile per pers
vetemjöl
smör
jasminris
Cocoskrydda
Phi-Phi (cocos och lime)
Citronpeppar
Såsen
1 tsk röd curry (JUNIs currypasta)
2 msk mjöl
2 dl fiskfond (1 tsk JUNIs fiskfond och vatten).
2 dl grädde

Koka upp ris enligt recept.
Smält 2 msk smör i en kastrull, tillsätt curryn och vetemjölet.
Späd med fiskfonden och rör ut. Tillsätt grädden.
Smaka av med cocoskryddan och eller Phi-Phi.
Vänd fisken i mjöl och stek i smör. Krydda med Citonpeppar.
Serveras med spenat och tomater.



Kött


HACKES TACO


2 msk Hackes Taco
1 dl vatten
500 g Köttfärs
Lägg tacokryddan i vatten 5 min.
Blanda färsen
Forma till biffar.


Tillbehör:
2 dl Creme Fraiche blandas med 1 msk Hackes krydda.
Stekt tomat, lök, paprika och klyftpotatis kryddas med Hackes krydda.



ENTRECOTE MED TAGGLIATELLE

2 pers

2 entrecote
200 g taggliatelle
1 gul lök
1 burk sparrisbitar
2 tomater
Junis bearnaisesås light 5% fett

Bisse vitlöksmarinad
Kött och grillkrydda (bara 30 % salt)


Marinera köttet med Bisse och låt ligga en timme.
Stek entrecoten och krydda med Kött o Grillkryddan.
Koka taggliatellen enl receptet, låt löken (tärnad) koka med.
Gör i ordning bearnaisesåsen enl recept. Rör ner sparrisen i såsen.
Häll bearnaisesåsen över pastan och rör om.
Serveras med tomater och valfritt kryddsmör.
Överkurs Strö riven ost över pastan + stek tomaterna ihop med köttbitarna.



CHEFENS FAVORITGRYTA

4 pers

5oo g skinkstek eller fläskfile
1 stor gul lök
1 röd, 1 gul paprika,
1 purjolök
5 dl grädde,
1 msk honung,
2 msk olja

KRYDDOR
Elaka Måns (chilimarinad)
Cocoskrydda
Grön currypasta
Thaikrydda stark med limesmak
Persilja
Vitlök
Piri-Piri


Skär köttet i bitar och marinare med Elaka Måns.
Låt ligga en timme i rumstemperatur.
Tärna löken och strimla paprikan.
Skär purjolöken i ca 5 cm långa strimlor.
Häll oljan och 1 msk currypasta i grytan.
Fräs lök och paprika tills löken blivit gyllenbrun.
Tillsätt köttet och låt det bli genomstekt.
Värm grädden (ca 40 grader) i en kastrull och rör i honungen.
Krydda med cocoskryddan och Piri-Piri efter egen smak.
Häll såsen i grytan och låt koka ihop.
Krydda med Vitlök och Thaikrydda.
Lägg i purjon och låt koka 15 minuter.
Dekorera med persilja.
Servera med jasminris och tomater.



TACOGRATÄNG

4 pers

6 hg köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
½ dl Tacomix
Vitlökspeppar
Cayennepeppar
1 burk Creme Fraiche
1 ask Philadelphiaost
Riven ost


Hacka löken och paprikan.
Fräs den i olja tillsammans med köttfärsen.
Krydda med Tacomix och Vitlökspeppar.
Tillsätt tomaterna och låt puttra i 10 min.
Smaka av med Cayennepeppar.
Blanda Creme Fraiche och Philadelphiaost.
Lägg det i en ugnsfast form och häll köttfärsen över.
Strö på riven ost.
Gratinera i ugn 225 grader i 15 min.
Serveras med Nacho chips och en sallad.



STEKT FLÄSK MED LÖKSÅS

4 pers

6 hg rimmat skivat fläsk
1 gul lök
50 g smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
Vitpeppar
Lingonkrydda


Stek fläsket med smör i en stekpanna.
Spar skyn och stek den hackade löken i den.
Blanda i mjöl, späd med mjölk och grädde.
Krydda med vitpeppar och lingonkrydda.
Serveras med kokt potatis



PANNBIFF

4 pers

500g köttfärs
Mexikansk färsmix
½ dl Mexikansk Färsmix blandas med 1 dl vatten.
Låt svälla 10 min. Blanda i köttfärsen.
Forma till biffar och stek dem.

SÅS
1 gul lök
1 msk vetemjöl
50 g smör
2 dl grädde
1 dl vatten
Toscana
Lingonkrydda


Skiva löken.
Fräs den gyllenbrun i smör.
Tillsätt vetemjöl.
Späd med grädde och vatten.
Krydda med Toscana och Lingonkrydda.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.



FLÄSKFILE MED BANAN OCH CHILI

4 pers

1 fläskfile
2 bananer
3 dl grädde
Jasminris
Pampas vitlök-chilikrydda
Garlic Dry marinad torrmarinad


Skär fläskfilen i skivor.
Krydda med Garlic dry marinad och låt ligga i en timme.
Stek fläskfilen och krydda med Pampas.
Tillsätt bananena och grädden.
Låt småkoka 10-15 min.
Servera med ris och grönsallad.



KÖTTGRYTA

4 pers

500 g strimlat nötkött.
1 gul lök
2 msk San Remo Vitlök och Blue Cheese
3 dl grädde
Garlic Dry marinad


Krydda köttet med Garlic Dry marinad kryddan.
Hacka löken och fräs den i hop med köttet.
Krydda med San Remokryddan.
Häll över grädden och låt puttra i 30 min.
Serveras med klyftpotatis och en sallad.
Krydda gärna potatisen med vår Stekt Potatiskrydda.



KASSLERGRYTA

4 pers

600 g kassler
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor
1 stor gul lök
1 gul paprika
1 grön paprika
1 dl Creme Fraiche
Vitlöksbitar
Kött o Grillkrydda
Piri-Piri (starkaste chilin)
Korianderblad eller Persilja


Tärna kasslern, strimla paprikan och hacka löken.
Bryn på paprikan och löken.
Tillsätt kasslern och krydda med Kött o Grillkryddan.
Bryn kasslern.
Häll över tomaterna och bönorna.
Sänk värmen och låt koka ihop.
Under tiden häll i Creme Fraichen och smaka av med vitlöksbitar och piri-piri.
Innan servering strö över koriander eller persilja.
Servera med jasminris och sallad.



JUNIs TOMATGRYTA

4 pers

600 g skinkstek
2 dl grädde
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
10 cm purjolök
Bisse (vitlöksmarinad)
Bärsta Partykrydda (stark köttkrydda)
Vitlökspulver
Piri-Piri
Dragon

Skär skinksteken i bitar ca 1,5 x 1,5 cm.
Marinera med Bisse i 1 timme.
Skär paprikan i strimlor och hacka löken.
Bryn skinksteken i lite olja och krydda med Bärsta Partykryddan, tillsätt paprikan och löken. Häll över de krossade tomaterna och grädden.
Sänk värmen och låt koka ihop.
Smaksätt med vitlök och piri-piri.
Mot slutet strimla purjolöken i 4-5 cm långa bitar och lägg ner dem i grytan.
Låt koka ytterligare 5 min. Innan servering, strö lite dragon över rätten.
Servera med ris eller potatis.



FLÄSKFILE MED SENAP

2 pers

250 g fläskfile
3 dl grädde
2 tomater
1 flaska gott rödvin

KRYDDOR
Bisse vitlöksmarinad
Kött och grillkrydda
Bretagne Dijonsenap och dragon krydda


Skiva köttet, marinera med Bisse och låt ligga ca 1 timme.
Under tiden smaka på vinet och underhåll varandra.
Efter en timme ägna er åt maten.
Stek köttet i en stekpanna och krydda med Kött och Grillkrydda.
Häll grädden i en ugnfast form och smaksätt med Bretagne.
Lägg det stekta köttet i grädden och sätt in den i ugnen i 25 minuter på 175 grader.
Serveras med jasminris eller pressad potatis, tomater och ett glas vin till.
Har ni inte Bretagnekryddan hemma går det lika bra med dijonsenap och torkad Dragon.
Strö då dragonen över innan ni sätter in formen i ugnen.



STEKT ROSTASFILE MED BEARNAISESÅS

4 pers

600 g rostasfile
1 kg potatis
3 msk olivolja
1 msk salt
1 dl JUNIs Bearnaisesåspulver
1 dl Creme Fraiche
Tikakrydda (indisk krydda)
2 tsk Rosmarin
Broadway (smörsmak)
Mariannes Citronpeppar
Persilado

Skär fileen i 4 skivor. Banka ut skivorna till ca 5 mm tjocklek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skär potatisen i klyftor.
Häll ut olivoljan på en långpanna.
Lägg på potatisen och smula över rosmarin och salt.
Sätt in plåten i ugnen.
Krydda köttbitarna med Tikkakryddan.
Grilla eller stek köttbitarna ca 2 min på varje sida.
Vispa ner bearnaisepulvret i 4 dl vatten och koka sedan upp.
Rör ned creme fraichen och smaka av med citronpeppar och Broadway.
Severas tillsammans med en god sallad.
Gärna kryddad med Persilado.



Pasta





Vegitariskt


TOMATSOPPA


1 burk passerade tomater
1 burk Creme Fraiche 2 dl
1 tsk grönsaksbuljong

Tomatsoppa
Blanda tomaten med Creme Fraiche krydda med 1 tsk buljong.
Koka upp.
Servera med vitlöksbröd

Vitlöksbröd
50 gr jäst
5 dl vatten
1 dl olja
1 msk Persilado
1,5 liter vetemjöl

Vitlöksbröd
Värm vatten och olja, rör i jästen och tillsätt Persiladon.
Tillsätt mjölet till lagom konsistens.
Låt jäsa i 20 min, forma till Pain Riche.
Grädda i ugn i 15 min i 200 grader.
Blanda vitlökspeppar med smör, bred det på brödskivorna och lägg på en ostskiva.
Gratineras i ugn i 10 min 225 grader.



KRYDDTOPPEN


1. HACKES KRYDDA
2. ESTELLE
3. AGDAS SWEET CHILI
4. PERSILADO
5. SOUR CREAM & ONION
6. HACKES KYCKLING
7. SOUR CREAM & GARLIC
8. KÖTT OCH GRILLKRYDDA
9. HACKES FISK
10. POMMES FRITES KRYDDA




MORMORS RESTAURANG

Gabriel Özgun, Västerås, har haft restaurangen i 13 år. Vi har utkörning av matlådor samt sittande gäster. Vi har också catering ”dygnet runt”. I vårt kök använder vi bara JUNIs KRYDDOR och våra gäster uppskattar den goda smaken på maten. Det är kryddorna som gör det, säger Gabriel. Den nya kryddserien Hacke har blivit mycket uppskattad av våra kunder. Av Hackes använder vi Hackes Krydda, Hackes Syrliga och Hackes Taco.




RESTAURANG TROPIC

Suleyman Özer har ägt restaurangen i Västerås i 22 år. Här serveras lunch och a’la carte. Suleyman har använt JUNIs KRYDDOR i mer än 5 år. Jag är jättenöjd och gästerna berömmer smaken i maten. Själv är jag väldigt förtjust i Hackes Kryddor. Jättegoda blandningar med betydligt mindre salt. Sen är vi ju självklart nöjda med den utmärkta servicen som vi får och alla tips och idéer angående nya kryddor.



VARNING

Vi äter för mycket salt i Sverige. Ca 10-12 gr per dag. Livsmedelsverket vill att vi halverar det till 5 - 6 gr per dag. Högt saltintag kan ge högt blodtryck. Det ökar risken för hjärnblödning (stroke) och hjärt-kärlsjukdomar. JUNIs KRYDDOR har tagit hotet på allvar. Vi har helt tagit bort saltet i många av våra kryddor.